Zonnevlekken – hoe kom ik hier vanaf?
News

Zonnevlekken – hoe kom ik hier vanaf?

by Hetty Notebomer on Oct 12, 2022

Zonnevlekken, pigmentvlekken door zon schade, of ook wel ouderdomsvlekken genoemd. Vaak kleuren deze vlekken in de zomer een stuk donkerder en vallen ze je ineens op. Hoe kom je hier vanaf? Gelukkig heeft Skin Project hier de juiste behandeling voor. In deze blog wordt uitgelegd hoe zo’n vlek ontstaat en hoe dit voorkomen en behandeld kan worden!
Hoe ontstaan zonnevlekken?
Pigment uit zich in veel verschillende vormen. In deze blog richtten wij ons op pigmentvlekken veroorzaakt door zonschade. Zoals hierboven staat beschreven worden deze zonnevlekken ook wel  "ouderdomsvlekken’’ genoemd, maar deze naam is niet altijd waar. Pigmentvlekken door zon schade kunnen ook al op jongere leeftijd ontstaan, rond het 30e levensjaar. Ze verschijnen op het lichaam waar de zon het meeste op schijnt, zoals het voorhoofd, de slaap of de handen. De medische term voor zo’n pigmentvlek of zonnevlek is lentigo solaris.
Mijn zonnevlekken worden meer zichtbaar in de zomer! Hoe kan dit?
In de zomer schijnt de zon natuurlijk sterker. Zonlicht stimuleert de pigmentcellen (melanine) in de huid, waardoor niet alleen de rest van de huid, ook ook de pigmentvlekken donkerder kleuren. Dit pigment wordt afgegeven aan de opperhuid. Om deze reden kan een zonnige zomer ervoor zorgen dat de zonnevlekken meer zichtbaar zijn.
Zijn mijn zonnevlekken gevaarlijk als ik ze niet behandel?
Over het algemeen zijn de welbekende ‘’zonnevlekken’’ goedaardig en is het verwijderen van esthetisch belang. Dit kan worden behandeld met de IPL en juist productgebruik. Er zijn echter kwaadaardige vlekken die kunnen lijken op deze zonnevlekken, dus let goed op dat de plek niet veranderd van grootte/ vorm en of gaat jeuken. In dat geval adviseren wij een arts raad te plegen.
Hoe werkt de IPL behandeling?
IPL staat voor Intense Pulsed Lightening. Wij gebruiken de Lumecca, het krachtigste intens gepulseerd licht (IPL) om gepigmenteerde en vasculaire laesies te behandelen. Lumecca werkt met fotothermolyse. Hoe werkt dit precies? Het laserlicht wordt in een fractie van een milliseconde geabsorbeerd door de bruine kleurstof pigmentcellen en omgezet in warmte. Door verhitting van deze pigmentcellen treedt er coagulatie (eiwitten in cellen smelten samen) op.
Na de behandeling wordt het pigment opgeruimd door het lichaam. Het pigment kleurt donker en zal als een korstje van de huid vallen. Je kunt aanzienlijke verbeteringen merken in de teint en helderheid van de huid. We adviseren 1-2 behandelingen voor een optimaal resultaat.
Hoe behaal ik een optimaal resultaat?
Naast de laserbehandeling is het belangrijk om de huidconditie te verbeteren en te blijven beschermen, om huidige pigmentvlekken op te lichten en nieuwe te voorkomen. Bij Skin Project hebben wij een ruim assortiment aan producten met actieve ingrediënten die geschikt zijn om pigment op te lichten en te voorkomen. Tijdens een consult kunnen wij haarfijn uitleggen welke producten en behandelingen geschikt zijn voor ieder huidtype. Dit kan namelijk verschillen per persoon, iedere huid is anders!
Ben jij benieuwd of deze behandeling geschikt is voor jou? Plan een gratis en vrijblijvend consult en onze huidtherapeut geven bijpassend advies.