Melasma

Melasma, of het ‘zwangerschapsmasker’ kenmerkt zich door pigmentvlekken in het gezicht als gevolg van een overschot aan pigment (melanine) in de huid. Bij melasma verschijnen grillige lichtbruine tot donkerbruine vlekken op het voorhoofd, jukbeen of bovenlip. Een onschuldige huidaandoening met een grote impact op je uiterlijk. Kun je de vlekken steeds moeilijker camoufleren? Wil je voorkomen dat de vlekken verergeren? Loop niet langer met pigmentvlekken rond! Maak een afspraak om deze vlekken te verminderen.

Behandeling

Melasma heeft een chronisch karakter: eenmaal opgelopen blijft je huid er gevoelig voor, vooral in de zonnige periodes van het jaar. Melasma kan plotseling verschijnen en geleidelijk uitbreiden, maar het kan ook weer vanzelf verdwijnen. Melasma is vaak te herkennen aan de grillige gevormde verkleuringen.

Deze lichtbruine tot donkerbruine vlekken ontstaan geleidelijk door blootstelling aan zon in combinatie met hormonen oestrogeen en progesteron die de aanmaak van melanine (pigment) stimuleren. Als reactie op deze hormonale toename, geven de pigmentcellen meer pigment af. Het aantal pigmentcellen in de opperhuid is bij mensen met melasma in de basis normaal. Tijdens de zwangerschap wordt de productie van verschillende hormonen in het lichaam verhoogd. Ook orale anticonceptiva kunnen melasma uitlokken. Erfelijke gevoeligheid speelt vaak ook een rol.

Agressieve behandelingen zorgen slechts voor een tijdelijk effect of uiteindelijke verergering van de vlekken. Wees daarom kritisch door wie en hoe je je laat behandelen.

Bij Skin Project zijn we gespecialiseerd in het behandelen van melasma. Wij hebben lang gezocht naar een veilige en effectieve behandelmethode tegen melasma. Met de Cosmelan hebben we uiteindelijk de beste manier gevonden. Met een intensief traject helpen we je jouw huid egaler te maken, waardoor je een rustiger huidbeeld krijgt.

Thuisproducten

Het behandelplan is altijd twee-ledig. Naast de behandelingen die wij in de praktijk uitvoeren, is het ook van essentieel belang dat je zelf aan de slag gaat met de geadviseerde exfoliërende producten voor thuis (minimaal 2 tot 4 weken voor de eerste behandeling). Door het thuisgebruik van de exfoliërende producten, worden de dode huidcellen verwijderd en de huid verdunt. Waardoor de huid beter doorlaatbaar wordt en de Cosmelan peeling beter in de diepere huidlagen terecht komt, waardoor het meest optimale resultaat sneller bereikt wordt en de behandeling effectiever is. Ook zal de huid na een behandeling sneller herstellen en blijven de resultaten van na de behandeling langer behouden, waardoor onderhoudsbehandelingen minder vaak nodig zijn.

Cosmelan

De meest effectieve en veilige manier voor het verwijderen van melasma en overmatige pigmentatie bij een donkere huid is behandeling met Cosmelan. De Cosmelan behandeling van Mesoestetic is wereldwijd DÉ nummer 1 depigmentatiebehandeling en geschikt voor alle huidtypen.

Cosmelan werkt in twee delen. Het eerste deel omvat een behandeling in de kliniek. Hier wordt tijdens de behandeling een masker opgebracht, welke zeer intensief op je pigment werkt. Het tweede deel omvat het gebruik van thuisproducten. Deze producten zetten de werking voort om de verstoring in het pigment aan te pakken. Door je aan het advies te houden verklein je de kans op het terugkomen van het pigment.

Cosmelan remt de aanmaak van pigment. Daarnaast bevat het Cosmelan-masker de volgende ingrediënten: kojiczuur, fytinezuur, ascorbinezuur, arbutine, titaniumdioxine en retinylpalmitaat (vitamine A soort), die allen het enzym tyrosinase blokkeren. Alle producten zijn parfumvrij.

Hoe verloopt de behandeling?

Voorbereiding: om de huid goed voor te bereiden op het Cosmelan masker is het van belang dat de huid thuis wordt voorbereid met de geadviseerde zuren. De zuren zorgen ervoor dat de dode huidcellen van de huid verwijderd worden, waardoor het Cosmelan masker beter in kan werken en waardoor de kans op bijwerkingen vermindert.

Pre-peeling: 2 dagen voor het aanbrengen van het Cosmelan masker, wordt er in de kliniek eerst een Pre-peeling aangebracht, (inbegrepen in de prijs) om de huid alvast te laten wennen aan de zuren en de doorlaatbaarheid van de huid te vergroten, waardoor de Cosmelan 1 masker dieper in de huid komt.

Cosmelan masker: in de praktijk zal het gehele potje van de Cosmelan 1 masker door de huidtherapeute aangebracht worden. Dit masker zal 8-12 uur op de huid blijven zitten. U zult met dit masker naar huis gaan en u dient het masker na de verstreken tijd zelf van de huid te verwijderen.

Na 2 dagen: krijg je een bel afspraak voor controle. Daarna ga je starten met de andere producten zoals Cosmelan 2 crème, Melan Recovery crème en de SPF130 voor thuis (eenmalig a 299 euro in de prijs inbegrepen, wanneer de producten op zijn, dient u zelf nieuwe bij te bestellen). Hiervoor krijg je uitgebreide instructies. In de 1e maand breng je de crème drie keer per dag op. In de 2e en 3e maand twee keer per dag en vanaf de 4e t/m 6e maand een keer per dag. Bij ernstige pigmentatie of melasma is het aan te raden de Cosmelan 2 thuisverzorgingscrème in ieder geval een jaar te gebruiken.


Nacontrole: we zullen in 3 maanden tijd, 3 keer (na elke maand) een controle afspraak inplannen zodat we het resultaat kunnen bijhouden. Thuis gaat u op advies van de huidtherapeute verder met de thuisproducten. De nacontroles zijn inbegrepen bij de prijs.

Welk effect kan je verwachten?

Na het masker (aangebracht in de kliniek) is de huid rood en voelt branderig en trekkerig aan. Dit is normaal, zeker tijdens de eerste 24-48 uur na het begin van de behandeling. Om dit te verminderen gebruik je de meegeleverde Melan Recovery crème. Schilfering komt op de tweede of derde dag bij alle huidtypen voor. Het is raadzaam de Melan recovery crème te gebruiken en dit om de twee uur te herhalen wanneer het schilferen heel erg is. Een week na de behandeling begint de huid te verbeteren! In 95% van de gevallen wordt het beste resultaat behaald tussen de 1-4 weken. De pigmentatie zal aanzienlijk verminderd zijn, of zelfs verdwijnen.

Om de terugkeer van vlekken te voorkomen en/of te verminderen, is het zeer belangrijk om na de behandeling de huid thuis goed te blijven verzorgen met de geadviseerde thuisproducten. Het is van essentieel belang om een goede en hoge zon bescherming (SPF50) te blijven gebruiken.

Tevens wordt aangeraden om de Cosmelan 2, tot een jaar na de behandeling in de avond te blijven gebruiken om het resultaat te behouden.

Belangrijk om te weten

Het traject bestaat uit behandelingen in de kliniek, huidproducten voor thuis en verandering in de omgang met zonlicht.

Melasma is een huidaandoening waarmee steeds meer mensen ons weten te vinden. Het is een uitdagende hulpvraag, omdat melasma niet makkelijk te behandelen is. Gelukkig hebben wij de expertise in huis om jou veilig te kunnen helpen met deze vervelende huidaandoening. Het Cosmelan traject is een intensief traject. Ook de manier waarop je met zonlicht omgaat is bepalend voor het behoud van de behandelresultaten. Eerlijke en transparante informatie vinden we bij Skin Project erg belangrijk. Daarom geven wij onze cliënten altijd mee: daglicht is zonlicht, de beste antipigmentcrème is minimaal dagelijks een SPF 50 smeren! Voorkomen is beter dan genezen. Zorg ervoor dat je het behaalde resultaat behoudt door dagelijks het hele jaar door je huid beschermen.

Dermamelan

De Dermamelan is 30% sterker dan een Cosmelan behandeling. En dringt daardoor dieper in de huid om de meest hardnekkige pigmentproblemen bij de kern aan te pakken. De inwerkingstijd van het Dermamelan masker is vier uur en het traject is twee maanden korter dan bij Cosmelan.

Vergoeding zorgverzekering

Een behandeling voor pigmentvlekken in het gelaat kan eventueel vergoed worden onder camouflagetherapie vanuit de aanvullende zorgverzekering. Skin Project is erkend door alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor geen verwijzing van de huisarts nodig.

Over melasma

Wat is de oorzaak van melasma?

De precieze oorzaak van melasma is nog onbekend. Wel is duidelijk dat er een overgevoeligheid ontstaat in de pigmentcellen voor daglicht, kunstmatige uv-straling, blauwlicht en soms hitte. Uitlokkende factoren van deze overgevoeligheid zijn: zwangerschap, anticonceptie, sommige anti-epileptische geneesmiddelen, erfelijke aanleg en bepaalde cosmetica met bijvoorbeeld parfum.

Wat is het verschil tussen pigmentvlekken en melasma?

Melasma is een chronische huidaandoening, waarbij de huid door hormonen een blijvende gevoeligheid heeft om te veel melanine aan te maken. Gelukkig zijn er steeds meer behandelopties om deze hardnekkige huidaandoening te behandelen. Waar pigmentvlekken relatief makkelijk te behandelen zijn, is melasma meer een uitdaging. 

Kan een melasma behandeling vergoed worden?

Er zijn enkele zorgverzekeraars die ook de pigmentbehandelingen vergoeden. Deze behandelingen worden ingezet om pigmentvlekken in het gezicht te verminderen of te verwijderen.

Wat is de belangrijkste trigger?

De belangrijkste trigger van melasma is zonlicht. Hierdoor wordt je pigmentcel gestimuleerd om pigment aan te maken. In het geval van melasma is dit overgevoelig, waardoor je pigmentcel nog sneller en meer melanine (pigment) aanmaakt. Zonder zonlicht krijg je geen pigmentvlekken. Nieuw wetenschappelijk onderzoek toont zelfs aan dat beeldschermlicht (blauw licht) en bij huidtype III en hoger, warmte (zoals bij saunabezoek) je pigmentcellen stimuleren om extra melanine aan te maken.

Heb ik een verwijsbrief nodig?

Nee, een verwijzing is niet nodig. Huidtherapie is direct toegankelijk. Iedereen die wil werken aan een mooie huid is welkom.

Waarom kies ik voor Skin Project?

Je wordt behandeld door ervaren BIG-geregistreerde hbo-opgeleide huidtherapeuten. Een gezonde huid bereik je met de juiste kennis, wetenschappelijk onderbouwde methodes en (medische) apparatuur, bewezen medische technieken en de juiste thuisadviezen. Wij hebben daarom uitsluitend het allerbeste in huis voor zowel medische als cosmetische huidzorg. De kwaliteit van de behandeling staat voorop om jou gezonder, mooier en vooral gelukkiger te maken. Jij staat bij ons in de kliniek altijd centraal en bent geen nummer.

Maak vrijblijvend een afspraak

Stoor jij je aan de grillige pigmentvlekken op je voorhoofd, jukbeenderen of bovenlip en word je hier onzeker over? Wil je een mooie huid zonder pigmentvlekken? Kom langs voor een gratis en vrijblijvend consult bij een van onze huidtherapeuten. Tijdens het consult geven wij je graag een passend en persoonlijk behandeladvies.

De juiste producten voor thuis

Als aanvulling op de behandelingen en om de huid goed te onderhouden voor thuis adviseren wij deze producten!

1.Nachtcrème

Stimuleren

2.Serum

Stabiliseren

3.Serum

Stimuleren

Bekijk hier al onze producten