Wat is het verschil in effectiviteit tussen Tretinoïnecrème 0,05% en Retinol 0,5% op huidverouderings-verschijnselen?
News

Wat is het verschil in effectiviteit tussen Tretinoïnecrème 0,05% en Retinol 0,5% op huidverouderings-verschijnselen?

Skin Project Institute Admin Mar 31, 2021

Rimpels wegsmeren met een créme klinkt als een illusie. Toch zijn er talloze producten op de markt die “anti-aging” claimen te zijn. Wat is nu het beste wat bij jouw huid past en wat werkt nu echt?

Een aantal jaren geleden, heb ik in het laatste jaar van de opleiding Huidtherapie aan de Hogeschool Utrecht mijn eindscriptie geschreven over wat het verschil in effectiviteit is tussen Tretinoïnecrème 0,05% en  Retinol 0,5% op huidverouderingsverschijnselen?

De uitkomsten van dit onderzoek zal ik in onderstaande blog toelichten. 

Binnen de huidige moderne maatschappij ambiëren zowel jongeren als ouderen een jeugdig uiterlijk met een gladde, strakke, glanzende huid. Echter, vanaf het 25e levensjaar begint de huid, in bijzonder het gelaat, tekenen van veroudering te vertonen. Huidveroudering is een multifactorieel, progressief, natuurlijk proces dat zich afspeelt in het lichaam als gevolg van intrinsieke (genetische)- en extrinsieke (milieu) factoren. De drie meest cosmetisch storende verschijnselen van de verouderende huid die hierdoor ontstaan zijn: lijntjes/rimpels, pigmentatie en ruwheid. 

Door de associatie tussen jeugd en schoonheid, stijgt de vraag naar anti-aging crèmes, waaronder het medicament Tretinoïnecrème. Tretinoïnecrème, oorspronkelijk ontwikkeld als medicament voor de behandeling van acne, is het enige medicament waarvan onomstotelijk vaststaat dat het naast het reduceren van acne, ook huidverjongend werkt. In de cosmetische dermatologie wordt Tretinoïnecrème ook wel het ‘wondermedicament’ tegen huidveroudering genoemd Tretinoïnecrème bestaat volledig uit de celcommunicerende stof Retinoïnezuur, ook wel bekend als Vitamine A-zuur. Retinoïnezuur is een stof die de regulatie van celontwikkeling, differentiatie en de productie van collageen en elastine stimuleert. Huidverouderingsverschijnselen worden hierdoor minder zichtbaar. 

Eén eenvoudige, laagdrempelige variant van Tretinoïne die in tegenstelling tot het medicament Tretinoïne, vrij op de cosmetische markt verkrijgbaar is, is Retinol. Retinol wordt door keratinocyten gemetaboliseerd naar dezelfde celcommunicerende stof waar Tretinoïne uit bestaat: Retinoïnezuur. Een onderzoek suggereert dat bij de metabolisatie van Retinol naar Retinoïnezuur, ongeveer 10% van het Retinol daadwerkelijk naar Retinoïnezuur wordt omgezet. Wat zou betekenen dat het effect van het niet medicamenteuze Retinol, tien keer lager is dan het receptplichtige, medicament Tretinoïne. 

Onduidelijk is of Retinol 0,5%, met een tienmaal hoger percentage, als Tretinoïne 0,05%, daadwerkelijk even effectief is als Tretinoïne 0,05%. Mocht dit het geval zijn dan zou Retinol 0,5% als alternatief voor Tretinoïne 0,05% gebruikt kunnen worden. 

Mijn doel van het literatuuronderzoek was om het verschil in effectiviteit tussen Retinol 0,5% en Tretinoïne 0,05% bij de behandeling van de drie meest cosmetische storende verschijnselen van de verouderende huid, lijntjes/rimpels, pigmentatie en ruwheid in kaart te brengen. Vanwege de toenemende vraag naar het medicament Tretinoïnecrème zijn huisartsen en dermatologen steeds meer tijd kwijt om dit middel voor te schrijven. Bovendien zal niet elke huisarts/dermatoloog Tretinoïnecrème voor huidverouderingsverschijnselen voorschrijven, aangezien het oorspronkelijk een medicament voor acne.  Door personen in de huidtherapeutische praktijk een niet medicamenteus alternatief te bieden, kunnen wachtlijsten, tijd van behandelaar en zorgkosten bespaard worden.

De conclusie van mijn onderzoek was: Er is bewijs voor de effectiviteit van Tretinoïne 0,05% en Retinol 0,5% op fijne/ diepe lijntjes/rimpels, pigmentatie en ruwheid. Retinol 0,5% geeft hetzelfde effect als Tretinoïne 0,05%. Huidtherapeuten kunnen personen, die huidverouderingsverschijnselen willen verminderen, adviseren Retinol 0,05% te gaan gebruiken.

Benieuwd naar dit product?
Skin Project verkoopt Retinol 0,5% en Retinol 1.0%. 

Bestel hem nu op de webshop of boek een gratis en vrijblijvend consult. Heb je nog verdere vragen? Neem dan gerust contact op!