Schimmelnagels

Een schimmelnagel (ook wel kalknagel) is een schimmelinfectie van één of meerdere nagels dat kan voorkomen bij zowel de voeten en/of handen. Schimmelnagels verkleuren, worden dikker en bros en kunnen als ontsierend worden ervaren. Omdat de schimmel zich hardnekkig vastbijt in de nagelplaat, zijn schimmelnagels lastig te behandelen. Anti-schimmelcrèmes bieden niet voldoende resultaat en intensieve medicatie heeft vaak nare bijwerkingen. Gelukkig biedt lasertherapie een effectieve manier om van schimmelnagels af te komen.

Behandeling

Om schimmelnagels goed te kunnen behandelen moet je in de diepte werken. Lakjes en crèmes blijven aan het oppervlak van de nagel zitten en dringen niet door de nagel heen. Dit terwijl de schimmels met name in het nagelbed zitten. Om je schimmelnagels effectief te behandelen gebruiken onze huidtherapeuten laserlicht, dat door de nagel tot aan het nagelbed rijkt. Op de aangedane nagels worden energieflitsen afgegeven die in een fractie van enkele secondes de schimmel/gisten in de nagelplaat verhitten en doden. De schimmel wordt opgeruimd door hetl lichaam, waarna langzaam de aangedane nagels zullen uitgroeien en er een gezonde nagel voor in de plaatst terug komt. 

Welk effect kan je verwachten?

Om het verloop van de behandeling goed te kunnen volgen worden er gedurende het gehele behandelproces foto’s gemaakt van de nagels. De schimmel zal na de laser behandelingen geleidelijk aan vervagen en er zal een gezonde nagel voor terug groeien. Dit proces duurt enkele maanden. 

Het optimale resultaat wordt verkregen uit een reeks opeenvolgende behandelingen. Er zijn minimaal 3 tot 5 behandelingen met tussenpozen van 4 tot 6 weken nodig! Afhankelijk van de ernst van de infectie en het aantal nagels dat is aangedaan kunnen dit er meer zijn. De behandeling kan aanvoelen als meerdere gemene prikjes. Gelukkig duurt de behandeling zelf meestal maar een paar minuten.

Belangrijk om te weten

Het is belangrijk dat je de nagels thuis behandeld met een anti-schimmelgel (verkrijgbaar in de praktijk) om de behandeling optimaal te ondersteunen. Ook zal er anti-schimmelpoeder voor in de schoenen gebruikt moeten worden. Droog de tenen extra goed af na het douchen of baden. Zorg voor een extra paar schone sokken om na de behandeling aan te trekken. De behandeling is het meest effectief als de nagels dun zijn gevijld of gefreesd (door een gespecialiseerde pedicure, aangesloten bij ProVoet).

Vergoeding zorgverzekering

schimmelnagels laserbehandelingen worden helaas niet door zorgverzekeraars vergoed. En dat is jammer, omdat dit een van de weinige echt effectieve behandelingen is. Het tarief van een kalknagelbehandeling voor één voet bedraagt €75,-  Als je beide voeten laat behandelen, dan kost het €95,- per behandeling.

Over schimmelnagels

Welk resultaat kan ik verwachten?

Omdat nagels over het algemeen zeer langzaam groeien, is het resultaat van de behandeling vaak pas na een aantal maanden  zichtbaar. Ongeveer 80% van de schimmels (Dermatofyten) die schimmelnagels veroorzaken, reageert op de verhitting die plaatsvindt tijdens de behandeling.

Indien de instructies en nazorg niet nauwkeurig worden nageleefd, zal het resultaat van de behandeling minder zijn en kan de schimmelnagel terugkomen. Wij geven hier tijdens een consult advies over en zullen u voorzien van de juiste producten voor thuisgebruik.

Voorbereiding op de behandeling?
Aangezien schimmelnagels meestal verdikt zijn, dienen de nagels dun gevijld te worden voor een goede inwerking van de laser. Het advies is dit te laten doen door een medische edicure (aangesloten bij Provoet).
Hoe gaat de behandeling in zijn werk?
Voorafgaand aan de laserbehandeling zullen de nagels eerst gedesinfecteerd worden met huidalcohol. Vervolgens wordt gel aangebracht op de nagels voor geleiding van het laserlicht. De huidtherapeut zal bescherming op uw ogen aanbrengen en aangeven wanneer zij de eerste puls op de nagel zet, waarna er meerdere pulsen gezet worden totdat de nagel goed verhit is. Alle nagels en nagelranden worden behandeld en de meest aangedane nagels extra intensief. De behandeling van één voet duurt slechts 15 minuten, de behandeling van twee voeten ongeveer 30 minuten.
Welke huidreactie kan ik verwachten?

Na de behandeling kunnen de nagels warm en/of tintelend aanvoelen, deze warmte/tinteling verdwijnt binnen een aantal uur. Het is belangrijk dat u een nieuwe infectie van de nagel na de behandeling voorkomt.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Een vervolgbehandeling is mogelijk na 4 tot 6 weken. Afhankelijk van de mate van de indicatie zijn er 3-5 behandelingen nodig voor het gewenste resultaat. Na de behandeling is het van belang om schimmelnagel gel te gebruiken, verkrijgbaar in de kliniek.

Waarom kies ik voor Skin Project?

Je wordt behandeld door ervaren BIG-geregistreerde hbo-opgeleide huidtherapeuten. Een gezonde huid bereik je met de juiste kennis, wetenschappelijk onderbouwde methodes en (medische) apparatuur, bewezen medische technieken en de juiste thuisadviezen. Wij hebben daarom uitsluitend het allerbeste in huis voor zowel medische als cosmetische huidzorg. De kwaliteit van de behandeling staat voorop om jou gezonder, mooier en vooral gelukkiger te maken. Jij staat bij ons in de kliniek altijd centraal en bent geen nummer.

Maak vrijblijvend een afspraak

Wil je graag mooie, gladde nagels voor de zomer? Kom langs voor een gratis en vrijblijvend consult bij een van onze huidtherapeuten. Tijdens het consult geven wij je graag een passend en persoonlijk behandeladvies.